Als je moeite hebt om de verjaardagen van je vrienden te onthouden, hard moet blokken voor een examen, of een presentatie moet houden: dan heb je misschien iets aan de vaardigheden van Yaanja Wintersoul.
De in Mongolië geboren Wintersoul groeide deels op en Zweden en is wereldrecordhouder voor het onthouden van namen en gezichten. Ze wordt ook wel ‘IKEA’s wandelende catalogus genoemd.’
Die laatste titel verkreeg ze onlangs, toen ze binnen een week alle 328 pagina’s en 4.818 items uit de IKEA-catalogus van 2018 uit het hoofd leerde. Ze doorstond verschillende tests in livesessies en vraaggesprekken.
Maar naar eigen zeggen gelooft ze niet in het idee van een ‘fotografisch geheugen’. Haar oorspronkelijke motivatie voor een geheugentraining was om versneld een economische bachelorstudie te doen in Stockholm. Daarvoor is ze een boek over geheugentechnieken gaan lezen – Moonwalking with Einstein van Joshua Foer.
De rest ging vanzelf…
Onze collega's van Business Insider Singapore verzamelden 4 adviezen die Yanyaa Wintersoul gaf over het trainen je geheugen:
1. Het geheugenpaleis
Een methode die Wintersoul vrijwel altijd gebruikt is het zogenoemde 'geheugenpaleis'.
“Het geheugenpaleis is handig voor toespraken en presentaties, omdat je niet alles woord voor woord hoeft te onthouden" aldus Wintersoul.
Het geheugenpaleis vereist dat je een denkbeeldige locatie in gedachten neemt waar je dingen kunt 'opslaan'. Belangrijk is dat je de plek goed kent, en in je gedachten langs verschillende afdelingen/kamers van het 'paleis' kan lopen. Maar dit kan dus ook je slaapkamer zijn.
Telkens als je op een specifieke plek in het paleis bent, kun je daar iets wat je wilt onthouden aan koppelen. Als je de route steeds in dezelfde volgorde doorloopt, wordt het makkelijker om een lijst te onthouden.
Wintersoul zegt dan 'doen' makkelijker is dan 'uitleggen' bij het geheugenpaleis. Bekijk hier de video van Yanjaa Wintersoul.
2. Maak associaties met dingen die je weet
Als je feiten probeert te onthouden, is het ook goed om associatieve ezelsbruggetjes te maken.
Als je bijvoorbeeld de definitie van 'solipsisme' moet onthouden - het idee dat alleen het bewustzijn van de waarnemer 'echt' bestaat in de wereld. Dan kun je bijvoorbeeld daar andere woorden aan koppelen zoals 'solist' en 'narcist' - en dat iets bedenken zoals 'een solistische narcist die denkt dat alleen hij bestaat.
Als je dan het oorspronkelijke woord tegenkomt en dat associeert met de bekende woorden die je eraan gekoppeld hebt, wordt het makkelijker om de definitie te onthouden. Informatie kun je zo beter verwerken en onthouden.
3. Probeer niet alles te onthouden
Zelfs de menselijke IKEA-catalogus gebruikt een agenda. “Veel mensen maken de fout dat ze alle informatie in hun hoofd proberen op te slaan", zegt Wintersoul.
Zelf gebruikt ze de geheugentechnieken meestal voor belangrijke zaken die ze paraat wil hebben. Maar voor triviale informatie doet ze net zo lief een beroep op Google Calender, die haar dan op het juiste moment waarschuwt via een notificatie.
Ook de wereldrecordhouder voor het onthouden van namen en gezichten, moet haar password regelmatig resetten, zegt ze. Maar ze is heel goed geworden in het in hokjes stoppen van dingen die ze niet meteen hoeft te onthouden, en te focussen op wat ze nodig heeft.
4. Behandel jezelf als een vriend, als je voor een moeilijke opgave staat
Het is volgens Wintersoul belangrijk om aardig te blijven tegen jezelf, als je onder druk staat. “Als we tegen onszelf praten, zijn we vaak gemeen. Als iemand anders zo tegen ons zou praten, zouden we die geen vriend noemen", zegt de geheugenkampioen.
Het werkt beter als je jezelf niet afkraakt, maar vertelt dat je het wél kunt, als je een lijstje moet onthouden, of een presentatie moet geven. Je brein raakt dan gewend aan dat idee en dan presteert je ook beter.
Auteur: Aqilah Allaudeen